Welkom bij WOZ-ondersteuning

Uw adviseur voor gemeenten en samenwerkingsverbanden bij WOZ-taxatiewerkzaamheden.

Koopwoningen bijna 9 procent duurder in september

Koopwoningen bijna 9 procent duurder in september

23 oktober 2020
Bron: CBS/ Kadaster / WOZ-datacenter

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in september 2019. Dat is de grootste prijsstijging na januari 2019. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Stijgende trend prijzen koopwoningen

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In september 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in september 52,5 procent hoger.

Voor het eerst in vijf jaar was in het derde kwartaal niet de prijsstijging van appartementen het hoogst, maar de prijsstijging van tussenwoningen. In het derde kwartaal van 2020 waren tussenwoningen gemiddeld 8,8 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijsstijging van appartementen kwam in het derde kwartaal van 2020 uit op 8,3 procent. Voor het eerst na het tweede kwartaal van 2015 was de prijsstijging van appartementen niet het hoogst van alle woningtypen. De prijsstijging van tussen- en hoekwoningen was groter. De prijsstijging van vrijstaande woningen was met 7,1 procent het laagst.

In Groningen opnieuw grootste prijsstijging in derde kwartaal

In alle provincies waren bestaande koopwoningen in het derde kwartaal gemiddeld duurder dan een jaar eerder. Net als in de voorgaande drie kwartalen was de prijsstijging het grootst in Groningen. Bestaande koopwoningen waren daar gemiddeld 10,8 procent duurder. In Noord-Holland was de prijsstijging met 7,2 procent het kleinst.

Meer transacties bestaande koopwoningen in september

Het Kadaster maakte bekend dat het in september 20.601 woningtransacties registreerde. Dat is 12,5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 168.708 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 6 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

In het derde kwartaal zijn in Nederland ruim 62 duizend woningen gewisseld van eigenaar. Dit is een stijging van 5,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. Sinds het begin van de meting in 1995 zijn niet eerder zoveel woningen in een derde kwartaal verkocht als in 2020. Bestaande koopwoningen waren 8,1 procent duurder dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2020 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 340 duizend euro.

Reacties zijn gesloten.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial